Na tym etapie owoce są zbierane, aby zapobiec ich spadaniu na ziemię. Owoce zbiera się ręcznie, po czym nasiona powinny być przechowywane razem przez 2-3 dni, aby wystąpił proces fermentacji. Następnie łupinki się usuwa, a nasiona suszy. Do produkcji używa się wyłącznie nasion: wszystkie inne części są wyrzucane. Następnym etapem przetwarzania jest prażenie, które odbywa się już po przesianiu nasion, aby można je bylo prażyć równomiernie. Proces ten powinien odbywać się w glinianych piecach przez 4-5 godzin, aż nasiona będą zawierać 9% wilgotności. W ten sposób otrzymujemy ziarno guarana, znane też pod nazwą guarana em rama. Nasiona guarany zawierają alkaloidy, dużą ilość kofeiny (około 4%), skrobię, żywicę, garbniki. W stosunku do kawy Guarana zawiera 4-krotnie więcej kofeiny, przy czym jest to kofeina łatwo przyswajalna, bez zanieczyszczających środków balastowych, które powodują zakwaszanie organizmu. Kofeina jak wiadomo działa pobudzająco na układ nerwowy i mięśniowy, przez co zwiększa zdolność do pracy umysłowej i fizycznej. Kofeina może być z powodzeniem stosowana.

Guarana występuje w różnych postaciach:
•  Guarana em rama, prażona guarana

Prażone ziarno, sprzedawane przez farmerów z dorzecza Amazonki do firm przemyslowych i pośredników.
back [1] [2] [3] [4] next